Co może znajdować się w parówkach?
Wymiona, świńskie ryjki, kurze pazury, chrząstki, ścięgna, tłuszcz, resztki z kury, krów czy świń oraz skrobia ziemniaczana, kasza manna czy błonnik grochowy - to według ekspertów zajmujących się badaniem żywności może znajdować się w parówkach.
Na rynku są parówki, które posiadają nawet 95% mięsa
Mięso może stanowić tylko nieznaczną część jej składu. Pozostałe uzupełnienie odpadów to konserwanty (substancje poprawiające kolor, konsystencję i smak czy stabilizatory barwy), które powodują, że parówki są tańsze i można je dłużej przechowywać. Takie "mięso" jest dużo bardziej szkodliwe niż normalne, bo zawiera czterokrotnie więcej sodu. Oczywiście na rynku są też takie parówki, które składają się nawet z 93 do 95 proc. mięsa, ale są one oczywiście dużo droższe od tych "zwykłych" w opakowaniach zbiorczych. Przed zakupem należy zapytać w sklepie o skład i pochodzenie towaru.