Co jeść, żeby nie zachorować? Witaminy, które zwiększają odporność
Niedobór witamin w organizmie może się objawiać przede wszystkim spadkiem odporności. W takim przypadku należy jak najszybciej dostarczyć mu brakujące substancje, najlepiej w naturalnej postaci. Jeżeli jednak to nie wystarcza, bo organizm już jest osłabiony, warto sięgnąć po preparaty zawierające witaminy wzmacniające odporność.
Spis treści
Witamina C
Po rozmaite preparaty witaminowe poprawiające odporność organizmu zazwyczaj sięgamy jesienią, niestety nierzadko robimy to na "chybił trafił", wybierając gotowe zestawy. Albo zażywamy w większych ilościach witaminę C, uznaną za królową witamin, mającą szczególne znaczeniu w zapobieganiu infekcjom przeziębieniowym. A choć to nie do końca prawda, co dowodzą niedawne badania naukowe, jest ona wymieniana jako ta, która może w znaczący sposób podnieść naszą odporność. Cząsteczka witaminy C jest tak zbudowana, że dostaje się do naszego organizmu nawet przez błonę śluzową nosa - np. gdy jemy mandarynkę. Chodzi o to, aby zużyty zapas tej witaminy mógł zostać jak najszybciej uzupełniony.
Witamina C odgrywa rolę "straży ochronnej", broni organizm przed atakiem wirusów, bakterii, grzybów, ponadto zwiększa ilość interferonu, substancji ochronnej komórek. Witaminę C można znaleźć w świeżych warzywach i owocach (3 porcje dziennie warzyw, 2 porcje owoców, najlepiej jak najmniej słodkich).
Prowitamina A, witamina E
Doskonale przed chorobotwórczymi intruzami chronią karoteny (prowitamina A) oraz witamina E. Aby zwiększyć stopień stężenia karotenów w komórkach, można pić sok pomidorowy, jeść zielonolistne warzywa, marchew, dynię i morele. W celu dostarczenia organizmowi witaminy E biochemicy zalecają regularne spożywanie tłoczonego na zimno oleju roślinnego - jedna łyżka dziennie, może być w sałatce.