Sukces programu edukacyjnego Zielona Kraina – relacja z konferencji prasowej
Debata ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, przedstawicieli Green Factory oraz Jeronimo Martins Polska stanowiła podsumowanie dwóch edycji projektu edukacji żywieniowej dla dzieci pt. Zielona Kraina. Projektu wyjątkowego partnerstwa biznesowego pracującego dla zdrowia przyszłych pokoleń. W zorganizowanym 24 października br. w restauracji LIF spotkaniu udział wzięli mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz i mgr Diana Wolańska-Buzalska, Anetta Jaworska-Rutkowska, Wojciech Gardocki oraz Sylwia Kalska. Spotkanie było także okazją do omówienia przyszłości programu, który do tej pory objął już 13 000 dzieci w całej Polsce. Organizatorzy zapowiedzieli kolejne edycje.
Spis treści
- Nadwaga i otyłość problem młodego pokolenia
- Warzywa i owoce w diecie dzieci
- Zielona Kraina dla nauczycieli
Ogólnopolski program edukacji żywieniowej Zielona Kraina powstał z inicjatywy firm Green Factory, jednego z największych producentów warzyw w Polsce oraz Jeronimo Martins Polska – właściciela największej sieci handlowej – Biedronka. Nadrzędnym celem projektu Zielona Kraina jest promocja zdrowego stylu życia oraz zbilansowanej diety, a także popularyzacja świeżych warzyw w codziennej diecie dzieci. Program otrzymał patronat merytoryczny Instytutu Żywności i Żywienia.
Debatę ekspercką podczas spotkania poprowadziła znana dziennikarka – Iwona Schymalla. Wśród specjalistów panelu zasiadły mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz i mgr Diana Wolańska-Buzalska, dietetyczki i doktorantki z Instytutu Żywności i Żywienia, które przedstawiły zebranym gościom statystki dotyczące spożycia warzyw i owoców wśród dzieci w Polsce, wiedzę dotyczącą jakości posiłków spożywanych przez najmłodszych oraz stanu wiedzy dzieci i rodziców na temat prawidłowego żywienia. Specjalistki omówiły także najważniejsze zalecenia piramidy żywienia, jakie przedstawiane są dzieciom na warsztatach Zielonej Krainy oraz dane dotyczące odsetka otyłości dzieci w Polsce.
W debacie udział wzięli także przedstawiciele Zielonej Koalicji - Wojciech Gardocki, członek zarządu Green Factory, Sylwia Kalska, dyrektor marketingu Green Factory oraz Anetta Jaworska-Rutkowska, kierownik ds. relacji zewnętrznych i CSR Jeronimo Martins Polska. Mówili o tym jak ważne są warzywa i owoce w diecie dzieci oraz dzielili się z gośćmi danymi dotyczącymi już zrealizowanych etapów programu, a także szczegółowymi informacjami o sposobie prowadzenia zajęć w szkołach. Na koniec organizatorzy zapowiedzieli kolejne edycje programu Zielona Kraina. O przyjmowaniu zgłoszeń organizatorzy będą informować na swoich stronach internetowych, a także indywidualnie rozmawiać z wybranymi placówkami szkolnymi.
Nadwaga i otyłość problem młodego pokolenia
Badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia obrazują niepokojąca prawdę o młodych Polakach. W 2014 roku ponad 19% dziewcząt i aż 57% chłopców w wieku od 11 do 15 lat cierpiało z powodu nadwagi lub wręcz otyłości. Co więcej dynamika przyrostu wagi dzieci w Polsce od lat jest najwyższa w Europie. Pociąga to za sobą konsekwencje zdrowotne, takie jak obecność blaszek miażdżycowych w krwi, a w wieku dorosłym - zwiększone ryzyko cukrzycy, a nowotworu, zawału serca, udaru oraz osteoporozy. Taka sytuacja to wynik zaburzenia podaży większości składników odżywczych w diecie dzieci, którą cechuje nadmierna konsumpcja cukrów prostych oraz tłuszczy pochodzenia zwierzęcego w połączeniu z niedostatecznym spożyciem błonnika pokarmowego, wielonasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.
Warzywa i owoce w diecie dzieci
Zielona Kraina to największa w Polsce akcja edukacyjna skierowana do szkół, która ma na celu promocję zdrowej diety, właściwych przyzwyczajeń żywieniowych oraz obecność świeżych warzyw w codziennej diecie dzieci. Program powstał z inicjatywy firmy Green Factory oraz Jeronimo Martins Polska, które zdecydowały się aktywnie odpowiedzieć na potrzebę społeczna w zakresie edukacji żywieniowej. Wieloletnia współpraca umożliwiła połączenie sił i kompetencji w tak istotnym obszarze społecznym jaki jest kształcenie w młodym pokoleniu prawidłowych nawyków żywieniowych. O unikalności Zielonej krainy świadczy zarówno skala – co najmniej pięć miast objętych programem w danym roku szkolnym – jak i koncept oparty na 90 minutowych zajęciach teoretyczno-praktycznych prowadzonych przez dietetyków. Warsztaty umożliwiają uczniom klas czwartych nie tylko zdobycie wiedzy na temat zbilansowanej diety, ale jednocześnie pomagają w sposób praktyczny wprowadzić warzywa i owoce do ich codziennego jadłospisu. Dzięki interaktywnej formie zajęć dzieci mogą sprawdzić swoją wiedzę w praktyce i przygotować nie tylko pyszne sałatki i warzywne koktajle, ale również… zdrowe słodycze, a wszystko to w atmosferze zabawy. Taka forma edukacji pozwala w przyjazny sposób promować wśród dzieci zasady piramidy żywieniowej oraz aktywność fizyczną.
Zielona Kraina dla nauczycieli
Program Zielona kraina oferuje również przygotowane na potrzeby zajęć skrypty dydaktyczne, do indywidualnego prowadzenia zajęć. Nauczyciele mogą pobrać, zaopiniowane przez metodyka, materiały bezpośrednio ze strony http://www.zielona-kraina.com/. Scenariusze lekcji Zielona kraina powstają w oparciu o założenia programowe szkoły podstawowej oraz aktualne trendy żywieniowe i zalecenia ekspertów. W trakcie zajęć dzieci otrzymują przepisy, które mogą wykorzystać w domu z rodzicami. Dzięki temu program angażuje również dorosłych – zarówno rodziców jak i nauczycieli, – którzy mają realny wpływ na żywienie dzieci.
Zielona kraina w roku szkolnym 2017-2018 obejmie swoim programem blisko 8000 uczniów. Warsztaty realizowane będą w miastach: Łódź, Lublin, Kalisz, Kraków, Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza. Rekrutacja szkół jeszcze trwa.
Szczegóły kampanii na stronie http://www.zielona-kraina.com/