Rabarbar naturalnym lekiem na raka? Jak wykorzystać go dla zdrowia?
Antynowotworowe właściwości rabarbaru od kilku lat badane są przez naukowców i lekarzy. Czy stanie się on pierwszym naturalnym lekiem na raka? Dowiedz się jakie działanie ma rabarbar i dlaczego warto go jeść.
Spis treści
- Rabarbar – leczy, czy tylko zapobiega?
- Rapontygenina - czyli jest nadzieje na lek na raka?
- Rabarbar - nie tylko polifenole
Rabarbar – leczy, czy tylko zapobiega?
Niedawno udowodniono, że spożywanie rabarbaru ma profilaktyczne działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą zawartego w nim polifenolu z grupy stilbenów - rapontygeniny. Jego lecznicze właściwości ciągle analizowane są przez onkologów. Na chwilę obecną lekarze zapewniają, że rabarbar chroni organizm przed nowotworem, ale niekoniecznie leczy chorobę w stadium rozwoju.
Rapontygenina - czyli jest nadzieje na lek na raka?
Możliwe jednak, że w przyszłości rapontygenina będzie pierwszym naturalnym lekiem na raka. Substancja ta bowiem minimalizuje tempo podziału komórek nowotworowych. Spowalniając tę reakcję chemiczną, rapontygenina hamuje rozwój raka i przerzuty do innych organów. Jednocześnie jest jednym z najbardziej efektywnych związków o podobnym działaniu. Według badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Sheffield najsilniejsze właściwości antyrakowe ma rabarbar pieczony 20 minut. Wtedy stężenie polifenoli w warzywie jest najwyższe.
Rabarbar - nie tylko polifenole
Działanie antyrakowe nie jest jedyną zaletą rabarbaru. Prócz doskonałego smaku korzeń rabarbaru (liście rabarbaru nie nadają się do spożycia) ma właściwości odchudzające, oczyszczające oraz jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów.