Aronia - zdrowotne właściwości
Aronia jest czarną kuzynką jarzębiny. Do Europy trafiła z Ameryki Północnej. Polska jest potentatem w uprawie aronii czarnoowocowej, której bardzo odpowiada nasz klimat. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. dbają o nasz wzrok. Mają sporo witaminy P. To nic innego jak bioflawonoidy, czyli substancje fitichemiczne, barwniki, nadające kolor owocom. W naszym organizmie działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. Z tej rodziny są w aronii także: kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Drużyna aktywna i skuteczna nie tylko w zwalczaniu wolnych rodników.
Aronia - lekarstwo dla oczu
Bioflawonoidy - przede wszystkim rutyna i antocyjany - wzmacniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Poprawiają też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, m.in. tych w oku. Opóźniają więc postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.
Aronia - sposób jedzenia
Świeże owoce aronii są cierpkie, więc nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin. Wtedy tracą gorycz. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przyrządza się herbatki. Owoce aronii świetnie nadają się również na sok, dżem, konfitury słodkie i wytrawne, podawane do mięs. Uwaga! Aronia nie jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność i wrzody żołądka.