Dlaczego warto jeść aronię podczas pracy przy komputerze?

2017-08-17 11:54

Dzisiaj nie ma osoby, która nie spędzałaby wielu godzin dziennie przed komputerem. Trzeba więc szukać sposobów, które pomogą nam zniwelować lub zmniejszyć niekorzystne skutki promieniowania monitorów. I tu warto przyjrzeć się aronii, bowiem wśród wielu zalet ma i tę, że wspomaga regenerację wzroku.

Praca przy komputerze. Dlaczego warto jeść aronię?
Autor: thinkstockphotos.com Konfitury z aronii moża przygotowywać zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.

Spis treści

  1. Aronia - zdrowotne właściwości
  2. Aronia - lekarstwo dla oczu
  3. Aronia - sposób jedzenia

Aronia - zdrowotne właściwości

Aronia jest czarną kuzynką jarzębiny. Do Europy trafiła z Ameryki Północnej. Polska jest potentatem w uprawie aronii czarnoowocowej, której bardzo odpowiada nasz klimat. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. dbają o nasz wzrok. Mają sporo witaminy P. To nic innego jak bioflawonoidy, czyli substancje fitichemiczne, barwniki, nadające kolor owocom. W naszym organizmie działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. Z tej rodziny są w aronii także: kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Drużyna aktywna i skuteczna nie tylko w zwalczaniu wolnych rodników.

Aronia - lekarstwo dla oczu

Bioflawonoidy - przede wszystkim rutyna i antocyjany - wzmacniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Poprawiają też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, m.in. tych w oku. Opóźniają więc postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.

Aronia - sposób jedzenia

Świeże owoce aronii są cierpkie, więc nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin. Wtedy tracą gorycz. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przyrządza się herbatki. Owoce aronii świetnie nadają się również na sok, dżem, konfitury słodkie i wytrawne, podawane do mięs. Uwaga! Aronia nie jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność i wrzody żołądka.

Co wiesz na temat aronii?

Pytanie 1 z 8
Aronia to: