6 witamin, których potrzebujesz szczególnie zimą!
Jesień i zima to czas, kiedy częściej dosięgają nas infekcje, spada odporność, gorzej wyglądamy i dopada nas sezonowa depresja. Witaminy - to właśnie nimi powinniśmy się wspomagać w tym okresie, aby zapobiec jesiennej chandrze. Jakich witamin i minerałów dostarczyć naszemu organizmowi, aby najlepiej przetrwać jesień i zimę?
Spis treści
- Witamina D - na odporność
- Witamina E - dobra na skórę
- Witamina B - poprawia nastrój
- Witamina C - witamina witalności
- Cynk (Zn) - wzmacnia organizm
- Magnez (Mg) - dobry na stres
Witamina D - na odporność
To witamina wspomagająca pracę układu odpornościowego. Nazywana jest witaminą słońca, ponieważ właśnie pod jego wpływem jest produkowana w organizmie. Zimą i jesienią, kiedy mamy zdecydowany deficyt promieni słonecznych, warto dostarczyć ją organizmowi wraz z produktami spożywczymi lub w postaci suplementu. Witamina D wspomaga też wchłanianie fosforu i wapnia, które są budulcem kości. Źródła witaminy D: nabiał, wątróbka, jajka, karp, śledzie, sardynki.
Witamina E - dobra na skórę
Odpowiada m.in. za kondycję, a zatem wygląd naszej skóry. Działa nawilżająco, co ma znaczenie w przypadku sezonu zimowego, w którym większość czasu spędzamy w ogrzewanych i nadmiernie wysuszonych pomieszczeniach. Poprawia też odporność organizmu. Gdzie można znaleźć witaminę E: w oleju rzepakowym i słonecznikowym, awokado, orzechach, pestkach słonecznika.
Witamina B - poprawia nastrój
Chroni przed stresem, dobrze wpływa na układ nerwowy, wspomaga pracę układu odpornościowego. Źródła witaminy B to: fasola, pieczywo pełnoziarniste, sezam, morele.
Witamina C - witamina witalności
Blada cera, zmęczenie, spowolnione obroty - te objawy mogą świadczyć o niedoborze właśnie witaminy C. Witamina ta także wspomaga przyswajanie żelaza i dba o odporność. Występuje m.in. w cytrusach, kiwi, ziemniakach gotowanych w mundurkach, szpinaku, czerwonej papryce.
Cynk (Zn) - wzmacnia organizm
Ten pierwiastek wspomaga układ odpornościowy, wygląd skóry, pomaga w skupieniu i zapamiętywaniu. Gdzie go można znaleźć? W rybach, czerwonym mięsie, fasoli, groszku zielonym, chlebie i makaronie pełnoziarnistym.
Magnez (Mg) - dobry na stres
Wpływa korzystnie na układ nerwowy, przeciwdziała złemu samopoczuciu i rozdrażnieniu. Magnez znajdziemy w ciemnym ryżu, kaszy gryczanej, fasoli, grochu, orzechach włoskich, płatkach owsianych, kakao, pieczywie i makaronach z pełnego przemiału.