Ziemniaczane rissoles z kurczakiem i migdałami - pyszne kotleciki drobiowo-warzywne

Ziemniaczane rissoles z kurczakiem i migdałami - pyszne kotleciki drobiowo-warzywne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rissoles można przygotować z różnych składników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rissoles to rodzaj niewielkich kotlecików, często nadziewanych pysznymi dodatkami. Można je przygotowywać z mięsa lub warzyw, albo i z tego, i z tego. Dziś proponujemy przepis na rissoles ziemniaczane, ale z dodatkiem mielonego mięsa z kurczaka. Chrupiąca panierka z migdałów nadaje im przyjemnej tekstury i lekko orzechowego posmaku.

Składniki

  • 4 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta suszonego tymianku

  • szczypta mielonej kolendry

  • sól i pieprz

  • 1 żółtko

  • 1-2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, zetrzeć na tarce.

  • Mięso zmielić w maszynce lub drobno posiekać.

  • Wymieszać zmielone mięso, starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Do masy dodać żółtko i przyprawy. Połączyć składniki i z masy uformować podłużne kotleciki.

  • Kotlety obtoczyć w posiekanych migdałach i ubożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 20 minut.

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

Ocena: 2,9