Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Ziemniaczane rissoles z kurczakiem i migdałami - pyszne kotleciki drobiowo-warzywne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rissoles można przygotować z różnych składników.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Rissoles to rodzaj niewielkich kotlecików, często nadziewanych pysznymi dodatkami. Można je przygotowywać z mięsa lub warzyw, albo i z tego, i z tego. Dziś proponujemy przepis na rissoles ziemniaczane, ale z dodatkiem mielonego mięsa z kurczaka. Chrupiąca panierka z migdałów nadaje im przyjemnej tekstury i lekko orzechowego posmaku.
Składniki
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
szczypta suszonego tymianku
szczypta mielonej kolendry
sól i pieprz
1 żółtko
1-2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować, zetrzeć na tarce.
Mięso zmielić w maszynce lub drobno posiekać.
Wymieszać zmielone mięso, starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do masy dodać żółtko i przyprawy. Połączyć składniki i z masy uformować podłużne kotleciki.
Kotlety obtoczyć w posiekanych migdałach i ubożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 20 minut.
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl