Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej to smaczne danie obiadowe.
łatwy
50 min
4

Pieczony dorsz z surówką z kapusty kiszonej, czyli tradycyjny zestaw w wersji na zdrowie. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 350 kcal.

SKŁADNIKI

  • 150 g filetu z dorsza
  • 2 łyżeczki (lub 1 łyżka stołowa) oliwy/oleju
  • 1 średni ziemniak lub 2 małe
  • 150 g kapusty kiszonej
  • ½ marchewki
  • 1/5 cebuli
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza doprawić ulubionymi przyprawami, ułożyć na folii aluminiowej (lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia), skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
  • Ziemniaki pokroić na łódeczki, przyprawić, skropić 1 łyżeczką oliwy, ułożyć na blasze.
  • Rybę i ziemniaki piec w piekarniku w 180 stopniach. Rybę wyjąć po 25 min, ziemniaki  piec  30-40 min (do miękkości).
  • Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  • Wymieszać marchew, cebulę, kapustę kiszoną. Do surówki można dodać odrobiny cukru do smaku.