Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to świetne danie obiadowe. Placki zachwycają lekkością i puszystością, a farsz dostarcza wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja (2 szt) dostarcza 320 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 0,25 szklanki mleka (1,5%)
  • 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 1 białko jaja
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól, pieprz
  •  
  • Farsz:
  • 50 g ugotowanego mięsa drobiowego (może być z  bulionu)
  • 1/3 cebuli
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka startego sera żółtego typu Gouda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać mleko z wodą, mąką i solą. Dodać powoli ubitą pianę do ciasta. Smażyć naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
  • Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać i oba warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody.
  • Ugotowane mięso zmielić w maszynce, doprawić. Wszystkie składniki farszu wymieszać na patelni, tak aby ser się rozpuścił.
  • Posmarować naleśniki farszem i zawinąć je w rulon/trójkąt.