Krem z pieczonej papryki - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Krem z pieczonej papryki - przepis z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krem z pieczonej papryki świetnie smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Krem z pieczonej papryki  ma charakterystyczny, lekko dymny aromat. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 190 kcal.

Składniki

  • 1 mała czerwona papryka

  • 1/2 czerwonego pomidora

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka oliwy

  • sól i pieprz

  • liście świeżej bazylii


Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

  • Z papryki wydrążyć gniazdo z ziarnami, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić ulubionymi przyprawami i skropić łyżką oliwy.

  • Piec paprykę w 200 st około 40 min - do uzyskania czarnej skóry (po 20 min paprykę należy obrócić).

  • Gdy papryka wystygnie ściągnąć z niej skórę.

  • Wrzucić do garnka paprykę, pomidora i posiekany czosnek.

  • Zalać warzywa gorącym bulionem i gotować około 10 min.

  • Całość zmiksować na gładki krem.

Ocena: 0