Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora: przepis na warzywne kotlety dietetyczne
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety z kapusty kiszonej i kalafiora to zdrowa porcja warzyw. Warzywne kotlety świetnie sprawdzają się również w diecie odchudzającej oraz w poście. Jeśli warzywa ugotujecie wcześniej, przygotowanie kotletów zajmie wam tylko chwilę.
SKŁADNIKI
- ok. 300 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1/2 kalafiora
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek, zmielony kminek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zalewamy wodą, doprawiamy majerankiem oraz kminkiem i gotujemy ok. 15-20 minut.
- Kalafior i marchewkę gotujemy oddzielnie, tak długo aż warzywa będą bardzo miękkie.
- Cebulę drobno posiekaną, podlewamy odrobiną wody, solimy, doprawiamy pieprzem i podduszamy.
- Gdy wszystkie składniki wystygną, blendujemy warzywa (marchewkę, kalafior i cebulę). Odciskamy i kroimy kapustę. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Formujemy kotleciki i wkładamy do piekarnika (180°C) na 40-45 minut.