Do tego przepisu nie używamy cukru - banan daje naturalnie słodkawy posmak. Jeśli planujemy dosłodzić koktajl, najlepiej wykorzystać zdrowszy ksylitol lub stewię.
Koktajl detoksykujący ze szpinakiem , bananem i chia: idealny na przejedzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zielony koktajl z bananem to porcja witamin, minerałów i błonnika - idealna na oczyszczenie organizmu po świątecznych szaleństwach kulinarnych
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Koktajl detoksykujący to doskonały pomysł na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych z warzyw i owoców, pozwalający nasycić żołądek na długi czas. Blender pomoże stworzyć zdrowy i pożywny zielony koktajl detoksykujący, który wzmocni organizm i doda energii. Takie cudowne smoothie znakomicie sprawdza się po sutych posiłkach i świątecznym łasuchowaniu.
Składniki
1 mały banan
garść szpinaku
150 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
garść natki pietruszki
2 łyżki nasion chia
Przygotowanie krok po kroku:
Banan, szpinak, natkę pietruszki, mleko oraz ziarna miksujemy blenderem na jednolitą masę. Można dodać 2-3 kostki lodu, by koktajl był chłodniejszy.
Szpinak wspomaga regenerację wątroby, natka pietruszki to bomba z witaminą C, a nasiona chia bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6.
