Indyk po azjatycku z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Indyk po azjatycku
Autor: Shutterstock Indyk po azjatycku - orientalna nuta w polskiej kuchni.
łatwy
30 min
4

Indyk po azjatycku to smakowite danie z piersi indyczej kuszącej aromatami pasty curry i imbiru. Porcja tego dania, przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera, dostarcza 350 kcal.

SKŁADNIKI

  • 100 g piersi z indyka
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju
  • 30 ml mleczka kokosowego
  • 1 mały kawałek imbiru
  • ½ marchewki
  • 1/3 cebuli
  • 30 g suchego ryżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z indyka pokroić w kostkę i przyprawić pastą curry i ulubionymi przyprawami.
  • Imbir  zetrzeć  na  tarce.  Marchew  drobno  pokroić.
  • Cebulę  posiekać  i  razem  z marchewką zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Dodać indyka. Smażyć całość na złocisty kolor.
  • Następnie dolać mleczka kokosowego i starty imbir.
  • Dusić wszystko na wolnym ogniu.
  • Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.