Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dorsz na świeżych warzywach z truskawkami to propozycja niecodziennego połączenia ryby i truskawek. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.
SKŁADNIKI
- 150 g filetu z dorsza
- 2 garści roszponki lub rukoli
- 3 rzodkiewki
- 1 ogórek gruntowy
- 4 truskawki
- 1 łyżka pestek słonecznika
- Sos:
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza umyć, osuszyć, doprawić ulubionymi przyprawami i ugotować na parze.
- Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.
- Sałatę, pozostałe warzywa i truskawki pokroić w dość grube kawałki.
- Składniki sosu energicznie wymieszać.
- Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, paseczki dorsza, pestki i polać sosem