Zdrowe batoniki domowe: przepis na pyszną przekąskę

Zdrowe batoniki domowe: przepis na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Batoniki pełne orzechów to zdrowa przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zdrowe batoniki czekoladowe z orzechami to świetny pomysł na domowe słodycze. Sprawdź, jak przygotować je samodzielnie w domu, w wersji zdrowszej i lżejszej niż gotowe ze sklepu. Domowe batoniki orzechowe zrobią furorę w twojej rodzinie. 

Składniki

  • 200 g płatków owsianych

  • 25 g wiórków kokosowych

  • 100 g orzechów brazylijskich

  • 50 g migdałów

  • 140 g masła

  • 50 cukru trzcinowego

  • 5 łyżek płynnego miodu

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać w misce płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy, migdały i czekoladę posiekać, przełożyć do oddzielnej miseczki.

  • W rondelku roztopić masło, dodać cukier i miód. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Wymieszać z płatkami.

  • Masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i natłuszczone masłem. Posypać posiekanymi orzechami i migdałami oraz czekoladą, masę docisnąć.

  • Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30 minut. Po wystudzeniu pokroić w paski.

Ocena: 3,1