Tajski deser z karambolą - przepis na pyszny sos z mango i pomarańczy z karambolą i migdałami

Tajski deser z karambolą - przepis na pyszny sos z mango i pomarańczy z karambolą i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karambola jest też nazywana gwiezdnym owocem lub gwiezdnym jabłkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Karambola to egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym miąższu i wyjątkowym kształcie. Jest szczególnie popularna w Azji, ale dostępna i u nas, niemal w każdym hipermarkecie. Ugotowana w soku pomarańczowym i cukrze smakuje niebiańsko, zwłaszcza podana z sosem owocowym i chrupiącymi, prażonymi migdałami.

Składniki

  • 2 karambole

  • 1 duże, dojrzałe mango

  • sok z 2 pomarańczy

  • 120 ml mleka kokosowego

  • 50 g cukru

  • uprażone płatki migdałowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odciąć końcówki z obu karamboli i ostrym nożem ściąć brązowawe brzegi wzdłuż pięciu krawędzi owoców.

  • Pokroić karambole w półcentymetrowe plasterki. Usunąć pestki. Mango obrać i pokroić w kostkę.

  • Do rondelka wlać przez sitko sok z pomarańczy, wsypać cukier i podgrzewając mieszać do rozpuszczenia.

  • Włożyć plasterki karamboli do soku (można zostawić kilka plasterków do dekoracji). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną.

  • Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wyjąć karambole do miski. Do soku wrzucić mango i zmiksować. Wylać masę na płaskie talerze. Na wierzch wyłożyć plasterki karamboli, skropić mlekiem kokosowym i posypać płatkami migdałowymi. 

 

Ocena: 0