Włoskie faworki - bosko lekkie ciasteczka karnawałowe
Tajski deser z karambolą - przepis na pyszny sos z mango i pomarańczy z karambolą i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Karambola jest też nazywana gwiezdnym owocem lub gwiezdnym jabłkiem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Karambola to egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym miąższu i wyjątkowym kształcie. Jest szczególnie popularna w Azji, ale dostępna i u nas, niemal w każdym hipermarkecie. Ugotowana w soku pomarańczowym i cukrze smakuje niebiańsko, zwłaszcza podana z sosem owocowym i chrupiącymi, prażonymi migdałami.
Składniki
2 karambole
1 duże, dojrzałe mango
sok z 2 pomarańczy
120 ml mleka kokosowego
50 g cukru
uprażone płatki migdałowe
Przygotowanie krok po kroku:
Odciąć końcówki z obu karamboli i ostrym nożem ściąć brązowawe brzegi wzdłuż pięciu krawędzi owoców.
Pokroić karambole w półcentymetrowe plasterki. Usunąć pestki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
Do rondelka wlać przez sitko sok z pomarańczy, wsypać cukier i podgrzewając mieszać do rozpuszczenia.
Włożyć plasterki karamboli do soku (można zostawić kilka plasterków do dekoracji). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wyjąć karambole do miski. Do soku wrzucić mango i zmiksować. Wylać masę na płaskie talerze. Na wierzch wyłożyć plasterki karamboli, skropić mlekiem kokosowym i posypać płatkami migdałowymi.