Rozgrzewający pudding kasztanowy - jak przygotować?

Rozgrzewający pudding kasztanowy - jak przygotować?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pudding czekoladowy podajemy z konfiturami, czekoladowym sosem lub gęstym syropem owocowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

W zimne wieczory przychodzi ochota na coś ciepłego i słodkiego. Dobrym pomysłem może być przygotowanie sycącego kasztanowego puddingu. Jak to zrobić?

Składniki

  • 1 puszka puree kasztanowego

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżki mąki

  • łyżeczka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy

  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

  • 5 żółtek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki miksujemy w misce na jednolitą lekką masę.

  • Następnie przygotowujemy formę, którą smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

  • Masę wlewamy do małej formy i wyrównujemy z wierzchu.

  • Małą formę wstawiamy w większą, wypełnioną wodą. Wszystko pieczemy około 40 minut.

  • Wystudzone przekładamy na talerz. Podajemy z konfiturami, czekoladowym sosem lub gęstym syropem owocowym.

Ocena: 2,2