Panna cotta z herbatą matcha i malinami - przepis na oryginalny deser

Panna cotta z herbatą matcha i malinami - przepis na oryginalny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Panna Cotta z matcha to wariacja na temat tradycyjnego włoskiego deseru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Panna cotta z macha to aksamitny mleczny deser z delikatnym, orzeźwiającym aromatem zielonej herbaty. Kwaskowe maliny stanowią dopełnienie harmonii smaków, pełnią też rolę dekoracyjną. Spróbuj tego włoskiego deseru z orientalną nutką.

Składniki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • odrobina ciepłej wody

  • maliny do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier puder wymieszaj dokładnie ze sproszkowaną herbatą i rozpuść w zimnym mleku.

  • Wymieszaj dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki, dodaj śmietanę i zagotuj.

  • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zagotowanej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

  • Rozlej w niewielkie pucharki, a kiedy wystygną wstaw do lodówki do stężenia. Do płynnego jeszcze deseru możesz dodać kawałki malin.

  • Po stężeniu deser można ozdobić na wierzchu malinami.

Ocena: 3,5