Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym - efektowna i prosta do zrobienia
Panna cotta z herbatą matcha i malinami - przepis na oryginalny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Panna Cotta z matcha to wariacja na temat tradycyjnego włoskiego deseru.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Panna cotta z macha to aksamitny mleczny deser z delikatnym, orzeźwiającym aromatem zielonej herbaty. Kwaskowe maliny stanowią dopełnienie harmonii smaków, pełnią też rolę dekoracyjną. Spróbuj tego włoskiego deseru z orientalną nutką.
Składniki
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
2 łyżeczki żelatyny
odrobina ciepłej wody
maliny do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Cukier puder wymieszaj dokładnie ze sproszkowaną herbatą i rozpuść w zimnym mleku.
Wymieszaj dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki, dodaj śmietanę i zagotuj.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zagotowanej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Rozlej w niewielkie pucharki, a kiedy wystygną wstaw do lodówki do stężenia. Do płynnego jeszcze deseru możesz dodać kawałki malin.
Po stężeniu deser można ozdobić na wierzchu malinami.