Pana cotta z domowym kisielem malinowym: przepis

Pana cotta z domowym kisielem malinowym: przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszny deser z kisielem malinowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ten doskonały i szybki w przygotowaniu deser idealnie nadaje się na każdą okazję. To, w jakiej formie podamy go na stół, zależy wyłącznie od naszej inwencji. Przedstawiamy przykładowy przepis na panna cottę z aromatycznym kisielem malinowym.

Składniki

  • PANA COTTA:

  • kubek śmietanki 30 proc. (200ml)

  • 200 ml mleka

  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej zwykłej

  • 100 g cukru

  • kisiel malinowy

  • KISIEL MALINOWY:

  • 25 dag malin

  • 2 szklanki wody

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietankę mieszamy z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym oraz żelatyną, a następnie odstawiamy na 20 minut.

  • Po tym czasie całość podgrzewamy, intensywnie mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca, przelewamy ją do wysmarowanych masłem koklików.

  • Po ostudzeniu, wstawiamy do lodówki na 2h. 

  • Przygotowujemy kisiel. Oczyszczone owoce wkładamy na chwilę do wrzącej wody i przecieramy przez sito. Słodzimy powstały przecier z malin. Pół szklanki przecieru studzimy, mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gorącego przecieru i mieszając ogrzewamy do zgęstnienia.

  • Kiedy kisiel zgęstnieje, ściągamy go z ognia, nieco studzimy a następnie wykładamy na panna cottę. Dekorujemy,

Ocena: 0