Jak zrobić domowy kisiel? Sprawdzony przepis

Jak zrobić domowy kisiel: SPOSÓB NA!
Autor: thinkstockphotos.com Domowy kisiel jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ponadto nie zawiera chemicznych ulepszaczy
łatwy
15 min
4

Kisiel to doskonały, lekkostrawny deser. Ponadto przygotowanie domowego kisielu wcale nie jest trudniejsze niż kisielu z torebki. Jak zrobić domowy kisiel - bez konserwantów? Podajemy sprawdzony przepis.

Domowy kisiel jest prosty, zdrowy, smaczny i łatwy do zrobienia. Tajemnica smaku tkwi w rodzaju owoców, które wybierzecie do jego przyrządzenia. Na domowy kisiel nadaje się wiele sezonowych owoców: porzeczki, truskawki, jagody, wiśnie, maliny. Domowy kisiel zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Domowej roboty kisiel może być jeszcze zdrowszy, gdy do wody zamiast soku dodasz paczkę (400 g) mrożonych owoców i 2 łyżki cukru więcej (razem 4 łyżki). Rozgotuj lekko owoce, dodaj do nich wodę z mąką, zagotuj. Podawaj wystudzony kisiel.

SKŁADNIKI

  • 1/2 litra wody
  • 4 łyżki domowego (albo gotowego) soku z dowolnych owoców
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 2/3 wody zagotuj. Pozostałą wodę wymieszaj z sokiem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Wlej syrop do gotującej się wody – zmniejsz płomień pod garnkiem i mieszając (żeby nie było grudek), zagotuj. Gotuj 2-3 minuty – wystudź kisiel i zjedz ze smakiem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej