Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

Jak zrobić biskwit? Podajemy sprawdzony przepis na omleciki z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biskwity najlepiej podawać z ulubionymi owocami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W przypadku biskwitów pyszne ciasto to podstawa. Ważne jest jednak i to, byśmy placuszki złożyli na pół od razu po upieczeniu – inaczej nie nadamy im pożądanej formy.

Składniki

  • 4 jajka

  • 6 łyżek cukru

  • 4 łyżki mąki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 torebka cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki margaryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddzielić od żółtek. Żółta ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę.

  • Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.

  • Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, dodając podczas ubijania 4 łyżki zimnej wody.

  • Do masy z żółtek dodawać na przemian pianę i mąkę, delikatnie mieszać.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

  • Płaską blachę wysmarować margaryną. Ciasto nakładać na blachę, formując okrągłe placuszki średnich 15 cm i grubości 1 cm.

  • Placuszki piec około 7-10 minut, aż lekko się zarumienią. Nieco je ostudzić, zdjąć z blachy i od razu złożyć na pół.

  • Podawać z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami i serkiem waniliowym lub posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Ocena: 3