Gruszki w karmelu – słodkie zapomnienie. Deser, który rozpływa się w ustach

2025-11-03 14:25

Gładki karmel, soczysta słodycz gruszek i kremowe lody (najlepiej czekoladowe) tworzą trio, które naprawdę rozpływa się w ustach. Deser najlepiej podać w miseczkach, by owoce były niemal całe zanurzone w gęstym, złocistym sosie. Oto prosty przepis na wyjątkowe gruszki w karmelu – słodką przyjemność w kilku krokach.

Gruszki w karmelu – słodkie zapomnienie. Deser, który rozpływa się w ustach

i

Autor: Fabian Ponce Garcia/ Shutterstock Delikatne gruszki i karmel to deserowy duet trudny do pobicia!
łatwy
20 min
4

Gruszki w karmelu - deser, który rozpływa się w ustach

Gruszki w karmelu to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Ten prosty, a jednocześnie elegancki deser łączy w sobie delikatność owoców i intensywny, maślano-cukrowy aromat karmelu. To idealna propozycja, gdy chcesz zaserwować coś efektownego bez długiego stania w kuchni – kilka składników, kilkanaście minut i gotowe.

Podczas karmelizowania gruszek dzieje się magia – owoce miękną, nabierają głębokiego smaku i szlachetnego połysku. Wystarczy odrobina lodów, bitej śmietany lub orzechów, by z prostego deseru powstało prawdziwe małe arcydzieło. To doskonały sposób, by wykorzystać dojrzałe gruszki i zamienić je w coś wyjątkowego.

Gruszki w karmelu to deser, który ma w sobie coś nostalgicznego – przypomina smaki dzieciństwa, a jednocześnie pasuje do najbardziej wykwintnego menu. Podawane na ciepło otulają aromatem i słodyczą, sprawiając, że trudno poprzestać na jednej porcji.

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki
  • szklanka cukru
  • litr wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 50 ml amaretto
  • lody czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, obrać, zostawiając ogonki, dół przyciąć. Przełożyć do wrzącej wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, aż zmiękną. Pod koniec dodać amaretto.
  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia. Na patelni skarmelizować cukier, wymieszać go z 3 łyżkami wody, podgrzewać, aż osiągnie konsystencję syropu. Do cukru dodawać stopniowo śmietankę, stale mieszając. Gdy ponownie zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos przestudzić.
  • Gruszki postawić w miseczce, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami czekoladowymi. Pasują też waniliowe lub bakaliowe.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...