Gruszki w karmelu: słodkie zapomnienie. Podajemy łatwy przepis!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gładki karmel, owocowa słodycz gruszek i gęstość lodów czekoladowych tworzą cudownie zgrane trio. Deser podajemy w miseczkach, by owoce prawie całe zanurzone były w karmelu. Podajemy prosty przepis na wyjątkowy deser z gruszek.
SKŁADNIKI
- 4 gruszki
- szklanka cukru
- litr wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru
- 80 ml śmietanki kremówki
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 50 ml amaretto
- lody czekoladowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, obrać, zostawiając ogonki, dół przyciąć. Przełożyć do wrzącej wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, aż zmiękną. Pod koniec dodać amaretto.
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia. Na patelni skarmelizować cukier, wymieszać go z 3 łyżkami wody, podgrzewać, aż osiągnie konsystencję syropu. Do cukru dodawać stopniowo śmietankę, stale mieszając. Gdy ponownie zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos przestudzić.
- Gruszki postawić w miseczce, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami czekoladowymi. Pasują też waniliowe lub bakaliowe.