Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie to pyszny deser dla całej rodziny. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możecie przygotować go z dziećmi. Będą was za to kochały podwójnie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 różne galaretki: cytrynowa, pomarańczowa, wiśniowa i agrestowa
 - oraz 1 galaretka cytrynowa do masy śmietanowej
 - 300 ml śmietany kremówki 30-36 %
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 150 g kruchych ciastek z kakao
 - 300 gram kremu orzechowo-czekoladowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretki o 4 różnych smakach przygotować w oddzielnych naczyniach według przepisu na opakowaniu, używając połowę przewidzianej wody, czyli rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wylać na płaskie formy, każdą oddzielnie i odstawić do zastygnięcia.
 - Zastygłą galaretkę pokroić w kostkę.
 - Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
 - Śmietanę ubić na puch, pod koniec dodając cukier puder. Gdy śmietana jest już ubita, wlać cienkim strumieniem przestudzone 100 ml galaretki cytrynowej.
 - Kruche ciasta włożyć do plastikowej torebki i pokruszyć przy pomocy wałka. Okruchy wymieszać z kremem orzechowo-czekoladowym.
 - W tortownicy wyłożonej folią spożywczą ułożyć po kilka kostek różnokolorowych galaretek i przykryć galaretką śmietanową. Ponownie wypełnić kostkami galaretki i zalać pozostałą śmietaną. Część kostek pozostawić do ozdoby. Formę pozostawić do stężenia.
 - Na wierzchu stężonej galaretki ułożyć masę ciasteczkowo-czekoladową. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
 - Przed podaniem formę na 15 sekund włożyć do wrzątku, następnie nakryć talerzem, odwrócić i dopiero usunąć formę razem z folią.
 - Na wierzchu deseru ułożyć kostki galaretki.