Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy

Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca beza cytrynowa to orzeźwiający i aromatyczny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

To deser, który smakuje po królewsku, a można go przygotować z resztek. Jeśli zostało ci nieco pokruszonej bezy czy bezików możesz przygotować cudowny deser, który swoim smakiem przeniesie cię na rajską plażę.

Składniki

  • 10-12 białych bezików (mogą być połamane)

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

  • owoce do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bezy włożyć do woreczka strunowego i rozkruszyć wałkiem do ciasta. 

  • Okruchy przesypać do miski i dodać resztę składników. Wymieszać.

  • Masa napełnić dość płytkie foremki i wstawić je do zamrażalnika na 2 godziny.

  • Po tym czasie foremki wyjąć z lodówki, zanurzyć na moment w gorącej wodzie i przełożyć deser z miseczek na talerzyki.

  • Udekorować owocami.

Ocena: 0