Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy

2021-03-29
Chrupiąca beza cytrynowa - pyszny sposób na wykorzystanie resztek bezy
Autor: Shutterstock Chrupiąca beza cytrynowa to orzeźwiający i aromatyczny deser.
łatwy
15 min
4

To deser, który smakuje po królewsku, a można go przygotować z resztek. Jeśli zostało ci nieco pokruszonej bezy czy bezików możesz przygotować cudowny deser, który swoim smakiem przeniesie cię na rajską plażę.

SKŁADNIKI

  • 10-12 białych bezików (mogą być połamane)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bezy włożyć do woreczka strunowego i rozkruszyć wałkiem do ciasta. 
  • Okruchy przesypać do miski i dodać resztę składników. Wymieszać.
  • Masa napełnić dość płytkie foremki i wstawić je do zamrażalnika na 2 godziny.
  • Po tym czasie foremki wyjąć z lodówki, zanurzyć na moment w gorącej wodzie i przełożyć deser z miseczek na talerzyki.
  • Udekorować owocami.