Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Brzoskwinie w winnym cieście - stary, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Brzoskwinie w winnym cieście to deser bardziej delikatny niż popularne jabłka smażone w cieście.
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Brzoskwinie w winnym cieście to łatwy do przygotowania deser, idealny do popołudniowej herbaty lub kawy, a także na wypadek przybycia niespodziewanych gości. Smakuje dzieciom i dorosłym.
Składniki
16 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu
14 dag mąki
1/8 l białego wina
2 łyżki oleju
2 jajka
5 dag cukru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder i ewentualnie cynamon do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę, wino, olej, sól i żółtka zmiksować na gładkie ciasto (gęściejsze niż ciasto na naleśniki). Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i cukru.
Połówki brzoskwiń zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu.
Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem z cynamonem, podawać ciepłe.