Brzoskwinie w winnym cieście - stary, sprawdzony przepis

Brzoskwinie w winnym cieście - stary, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brzoskwinie w winnym cieście to deser bardziej  delikatny niż popularne jabłka smażone w cieście.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brzoskwinie w winnym cieście to łatwy do przygotowania deser, idealny do popołudniowej  herbaty lub kawy, a także na wypadek  przybycia niespodziewanych gości. Smakuje dzieciom i dorosłym.

Składniki

  • 16 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu

  • 14 dag mąki

  • 1/8 l białego wina

  • 2 łyżki oleju

  • 2 jajka

  • 5 dag cukru

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder i ewentualnie cynamon do posypania

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, wino, olej, sól i żółtka zmiksować na gładkie ciasto (gęściejsze niż ciasto na naleśniki). Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek i cukru.

  • Połówki brzoskwiń zanurzać w cieście i  smażyć na głębokim tłuszczu.

  • Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru  tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Posypać cukrem pudrem z cynamonem, podawać ciepłe.

Ocena: 5