Zupa migdałowa z cynamonem - przepis na wigilę [WIDEO]

Zupa migdałowa z cynamonem - przepis na wigilę [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijna zupa migdałowa - przepis pochodzi z tradycji kresowej 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wigilijna zupa migdałowa na słodko to przepis popularny w kilku regionach Polski. Zupę migdałową na mleku podaje się zamiast lub oprócz barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy rybnej. Jak przygotować zupę migdałową na wigilijną wieczerzę? Oto tradycyjny przepis, dzięki któremu zupa migdałowa na wigilię wyjdzie wyjątkowa smaczna. 

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z owocami, Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Składniki

  • 15 dag migdałów w płatkach

  • 4 szklanki mleka

  • 8 łyżek cukru (można dodać mniej i zupę ewentualnie dosłodzić na talerzu)

  • łyżeczka cukru wanilinowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki śmietany 22%

  • kawałek kory cynamonu

  • 4 kromki chleba tostowego

  • łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

  • Migdały zrumienić na suchej patelni.

  • Śmietanę połączyć z mąką, wlać do mleka, dodać migdały. Całość zagotować stale mieszając. Wyjąć cynamon.

  • Przygotować grzanki - chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni lub w brytfannie w temp. 180 stopni C. Zupę podawać z grzankami.

Ocena: 3,5
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.