Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis [WIDEO]

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi to tradycyjny przepis kuchni staropolskiej, sięgającej korzeniami do kuchni prasłowiańskiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak zrobić dobry farsz do pierogów - z kiszonej kapusty, suszonych podgrzybków i borowików. Świąteczne pierogi przygotowane według tej tradycyjnej receptury zawsze wychodzą wyśmienite!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczanąPierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.

  • Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty.

  • Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.

  • Lepimy pierogi i gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną tłuszczu. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

Ocena: 3,3