Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli - efektowny przepis na Wielkanoc
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis [WIDEO]
![Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami: sprawdzony przepis [WIDEO]](https://cdn8.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-623065802.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pierogi z kapustą i grzybami suszonymi to tradycyjny przepis kuchni staropolskiej, sięgającej korzeniami do kuchni prasłowiańskiej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 70 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak zrobić dobry farsz do pierogów - z kiszonej kapusty, suszonych podgrzybków i borowików. Świąteczne pierogi przygotowane według tej tradycyjnej receptury zawsze wychodzą wyśmienite!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z rybą oraz Pierogi z makiem.
Składniki
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
jajko
łyżeczka oleju
sól
30 dag kiszonej kapusty
10 dag suszonych podgrzybków
5 dag suszonych borowików
2 cebule
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.
Farsz: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.
Pokrojoną w kostkę cebulę obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty.
Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.
Lepimy pierogi i gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną tłuszczu. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.