Łazanki z makiem na Wigilię: przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Łazanki z makiem na Wigilię: przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Pyszne łazanki z makiem i bakaliami to ciekawy słodki przysmak w sam raz na Wigilię

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Łazanki  spotyka się na wielu wigilijnych stołach i w różnej konfiguracji - na słono lub słodko. Tym razem tym razem podajemy przepis Ewy Wachowicz na słodkie łazanki z makiem. Sprawdź, jak je zrobić na Wigilię!

Zobacz także: Przepis na tradycyjne łazanki z makiem i bakaliami

Składniki

  • ciasto:

  • 3 jajka

  • 1¾ szklanki mąki

  • szczypta soli

  •  

  • masa makowa:

  • 30 dag maku

  • szklanka wody

  • szklanka mleka

  • orzechy włoskie

  • migdały

  • rodzynki

  • figi

  • morele suszone

  • 2 łyżki miodu

  • cukier

  • cukier waniliowy

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, jajek i szczypty soli wyrabiamy ciasto makaronowe, które następnie trzeba trochę przesuszyć.

  • Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraciki o boku ok. 1 cm.

  • Zagotowujemy mleko z wodą. Wsypujemy mak i pozostawiamy, by się dobrze zaparzył – około 15 minut. Zaparzony mak mielimy.

  • Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażamy. Dorzucamy pozostałe bakalie: rodzynki, posiekane suszone morele i figi.

  • Dodajemy miód (2 łyżki), cukier waniliowy i zaparzony, zmielony mak. Ewentualnie dosładzamy do smaku.

  • Łazanki gotujemy. Po wyjęciu polewamy je roztopionym masłem. Do łazanek dodajemy przygotowaną masę makową. Całość mieszamy.

Co to są łazanki i skąd pochodzą?

Łazanki są daniem pochodzenia włoskiego, które przywędrowało do naszego kraju w połowie XVI wieku za sprawą królowej Bony. To rodzaj makaronu o charakterystycznym kształcie kwadracików lub rombów szerokości ok. 1 cm. Otrzymuje się je, krojąc poprzecznie zwinięty rulon twardego, przeschniętego ciasta na makaron. W sklepach dostępny jest oczywiście gotowy makaron łazanki. Najpopularniejsze chyba są łazanki z kapustą kiszoną i grzybami (na słono) – to przepis wigilijny. Ale tak naprawdę łazanki można przygotowywać na wiele sposobów, np. z boczkiem, skwarkami czy kiełbasą.

Ocena: 2,4