Łazanki z makiem i bakaliami: wartość odżywcza, kalorie. Czy łazanki są zdrowe? [WIDEO]

Łazanki z makiem i bakaliami: wartość odżywcza, kalorie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Łazanki z makiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łazanki w wersji wigilijnej - z makiem to tradycyjne danie kuchni polskiej.  Łazanki z makiem i bakaliami to proste danie. W obrzędowości ludowej łazanki z makiem symbolizowały bogactwo i dobrobyt. W czasach deficytu jedzenia, nie zważano na kalorie. Przeczytajcie jak zrobić łazanki z makiem i bakaliami i dowiedzcie się ile mają kalorii i czy są zdrowe. 

Zobacz także: Przepis na łazanki z makiem według Ewy Wachowicz

Składniki

  • 300 g makaronu łazanki

  • 300 g maku

  • po szklance mleka i wody

  • 2 łyżki masła

  • po 2 łyżki miodu i cukru pudru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • po 100 g migdałów, orzechów włoskich rodzynek, suszonych fig i moreli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łazanki ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.

  • Zagotować mleko z wodą. Wsypać przebrany mak i zostawić na 15 minut, by się zaparzył. Zaparzony odsączyć i zemleć w maszynce dwa razy, używając sitka o najmniejszych oczkach.

  • Sparzyć rodzynki i migdały (z migdałów zdjąć skórki). Posiekać bakalie.

  • Na patelni rozpuścić masło, dodać bakalie, miód, cukier puder, cukier waniliowy i mak. Łazanki wymieszać z masą makową.

  • Jeśli chcesz własnoręcznie przygotować łazanki, wymieszaj 3 jajka z odrobiną soli i taką ilością mąki, by po wyrobieniu ciasto było gładkie i elastyczne, takie jak na makaron. Rozwałkuj je cienko, lekko podsusz i pokrój na małe kwadraty.

Wartość kaloryczna łazanek z makiem

Porcja 100 g łazanek z makiem i bakaliami to 300 kcal.  W tak niedużej porcji znajdziemy 38 g węglowodanów, 13 g tłuszczy i 8 g białka. 

Czy łazanki z makiem są zdrowe?

Łazanki z makiem i bakaliami, czyli orzechami i rodzynkami, to kaloryczne i ciężkostrawne danie. Już sam mak jest ciężkostrawny, a do tego dochodzą tłuste orzechy i miód. Łazanki z makiem i bakaliami to danie, którego powinni unikać diabetycy, osoby na diecie niskowęglowodanowej, również osoby nie tolerujące glutenu. 

tip dnia

Możesz użyć gotowej masy makowej, ale dodaj do niej łyżkę miodu i pokrojone bakalie.

Ocena: 0