Możesz użyć gotowej masy makowej, ale dodaj do niej łyżkę miodu i pokrojone bakalie.
Łazanki z makiem i bakaliami: wartość odżywcza, kalorie. Czy łazanki są zdrowe? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Łazanki z makiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Łazanki w wersji wigilijnej - z makiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Łazanki z makiem i bakaliami to proste danie. W obrzędowości ludowej łazanki z makiem symbolizowały bogactwo i dobrobyt. W czasach deficytu jedzenia, nie zważano na kalorie. Przeczytajcie jak zrobić łazanki z makiem i bakaliami i dowiedzcie się ile mają kalorii i czy są zdrowe.
Zobacz także: Przepis na łazanki z makiem według Ewy Wachowicz
Składniki
300 g makaronu łazanki
300 g maku
po szklance mleka i wody
2 łyżki masła
po 2 łyżki miodu i cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
po 100 g migdałów, orzechów włoskich rodzynek, suszonych fig i moreli
Przygotowanie krok po kroku:
Łazanki ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
Zagotować mleko z wodą. Wsypać przebrany mak i zostawić na 15 minut, by się zaparzył. Zaparzony odsączyć i zemleć w maszynce dwa razy, używając sitka o najmniejszych oczkach.
Sparzyć rodzynki i migdały (z migdałów zdjąć skórki). Posiekać bakalie.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bakalie, miód, cukier puder, cukier waniliowy i mak. Łazanki wymieszać z masą makową.
Jeśli chcesz własnoręcznie przygotować łazanki, wymieszaj 3 jajka z odrobiną soli i taką ilością mąki, by po wyrobieniu ciasto było gładkie i elastyczne, takie jak na makaron. Rozwałkuj je cienko, lekko podsusz i pokrój na małe kwadraty.
Wartość kaloryczna łazanek z makiem
Porcja 100 g łazanek z makiem i bakaliami to 300 kcal. W tak niedużej porcji znajdziemy 38 g węglowodanów, 13 g tłuszczy i 8 g białka.
Czy łazanki z makiem są zdrowe?
Łazanki z makiem i bakaliami, czyli orzechami i rodzynkami, to kaloryczne i ciężkostrawne danie. Już sam mak jest ciężkostrawny, a do tego dochodzą tłuste orzechy i miód. Łazanki z makiem i bakaliami to danie, którego powinni unikać diabetycy, osoby na diecie niskowęglowodanowej, również osoby nie tolerujące glutenu.
