Karp w galarecie – przepis na smaczne i efektowne danie. Jak przygotować tradycyjnego karpia w galarecie?

2023-11-27
Karp w galarecie [przepis]: jak zrobić karpia w galarecie?
Autor: Shutterstock Karp w galarecie to tradycyjna potrawa na Wigilię
średni
100 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Karp w galarecie to klasyczne danie, obowiązkowy element wigilijnego stołu, ale można je przygotować również na inne okazje. Choć proces przyrządzania wymaga nieco czasu, nie jest skomplikowany. Karp w galarecie zachwyca delikatnym smakiem, który podkreślają odpowiednio dobrane przyprawy. Sprawdź, jak przygotować to tradycyjne danie – oto dokładny przepis!

Warto jadać karpia, przynajmniej od święta - to ryba o licznych walorach odżywczych: ma mało tłuszczu i dużo łatwo przyswajalnego białka. Mięso karpia jest także dobrym źródłem składników mineralnych jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Dlatego czas poświęcony na przygotowanie karpia w galarecie nigdy nie jest stracony, bo prawdopodobnie skuszą się a niego nawet Ci, którzy smażonego czy pieczonego karpia nie lubią. 

Idealnie przezroczysta galareta do karpia

Jeśli chcesz, żeby galareta, w której zatopiona jest ryba, była idealnie przezroczysta, należy sklarować wywar. W tym celu do przecedzonego i ostudzonego bulionu należy dodać 3 białka i 3 łyżki octu na 2 litry bulionu. Następnie wywar należy ponownie podgrzać i zebrać wytworzoną w czasie gotowania pianę,  następnie bardzo powoli i ostrożnie ponownie przecedzić płyn  - najlepiej przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Tak sklarowana galaretka stanie się idealnie przejrzysta.

Przepis na karpia w galarecie

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 kieliszek białego wina
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek koperku
  • pół cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem.
  • Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę.
  • Wywar odcedzić - zachować jednak z niego marchewkę - będzie ładną dekoracją dania.
  • Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Jeśli zależy ci, aby przygotować karpia w galarecie bez dodatku żelatyny, do gotowania wywaru dodaj również głowę lub głowy karpia.
  • Substancje zawarte w głowie pięknie zżelują galaretkę, dzięki czemu żelatyna będzie zbędna.
  • Ugotowanego karpia wyjąć i osączyć, obrać dokładnie z ości (to najbardziej pracochłonna część przygotowań dania). Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.
  • Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii. Układać na niej warstwami rybę oraz plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą warstwę koperkiem.
  • 2 szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z żelatyną i winem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Potrawę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Redakcja
więcej