Karp w galarecie – przepis na smaczne i efektowne danie. Jak przygotować tradycyjnego karpia w galarecie?
![Karp w galarecie [przepis]: jak zrobić karpia w galarecie?](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-YNsr-3wF2-kSAu_karp-w-galarecie-przepis-jak-zrobic-karpia-w-galarecie-664x442.jpg)
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Karp w galarecie to klasyczne danie, obowiązkowy element wigilijnego stołu, ale można je przygotować również na inne okazje. Choć proces przyrządzania wymaga nieco czasu, nie jest skomplikowany. Karp w galarecie zachwyca delikatnym smakiem, który podkreślają odpowiednio dobrane przyprawy. Sprawdź, jak przygotować to tradycyjne danie – oto dokładny przepis!
Warto jadać karpia, przynajmniej od święta - to ryba o licznych walorach odżywczych: ma mało tłuszczu i dużo łatwo przyswajalnego białka. Mięso karpia jest także dobrym źródłem składników mineralnych jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Dlatego czas poświęcony na przygotowanie karpia w galarecie nigdy nie jest stracony, bo prawdopodobnie skuszą się a niego nawet Ci, którzy smażonego czy pieczonego karpia nie lubią.
Idealnie przezroczysta galareta do karpia
Jeśli chcesz, żeby galareta, w której zatopiona jest ryba, była idealnie przezroczysta, należy sklarować wywar. W tym celu do przecedzonego i ostudzonego bulionu należy dodać 3 białka i 3 łyżki octu na 2 litry bulionu. Następnie wywar należy ponownie podgrzać i zebrać wytworzoną w czasie gotowania pianę, następnie bardzo powoli i ostrożnie ponownie przecedzić płyn - najlepiej przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Tak sklarowana galaretka stanie się idealnie przejrzysta.
Przepis na karpia w galarecie
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę umyć i obrać. Cebule obrać i wbitą na widelec opiec nad ogniem.
- Warzywa zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i sól. Gotować przez ok. 1 godzinę.
- Wywar odcedzić - zachować jednak z niego marchewkę - będzie ładną dekoracją dania.
- Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka i dodać do wywaru z warzyw. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Jeśli zależy ci, aby przygotować karpia w galarecie bez dodatku żelatyny, do gotowania wywaru dodaj również głowę lub głowy karpia.
- Substancje zawarte w głowie pięknie zżelują galaretkę, dzięki czemu żelatyna będzie zbędna.
- Ugotowanego karpia wyjąć i osączyć, obrać dokładnie z ości (to najbardziej pracochłonna część przygotowań dania). Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.
- Formę keksową wyłożyć dużym kawałkiem folii. Układać na niej warstwami rybę oraz plasterki ugotowanej marchewki, dekorując każdą warstwę koperkiem.
- 2 szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedzić, a następnie wymieszać z żelatyną i winem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Wystudzić i tężejącą masę wlać do formy. Chłodzić w lodówce. Potrawę przełożyć na półmisek i udekorować kawałkami cytryny i gałązkami koperku.