Kapusta z grzybami - przepis na danie na Boże Narodzenie [WIDEO]

Kapusta z grzybami - przepis na danie na Boże Narodzenie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kapusta z grzybami przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem to jedno najsmaczniejszych dań wieczerzy wigilijnej przynoszące smak lasu, pola, wiatru i wody. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapusta z grzybami - przepis na to tradycyjne danie na pewno przyda się przed Bożym Narodzeniem. Kto nie lubi pysznej kapusty z grzybami? Zobaczcie jak ją przygotować.

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Wigilijny groch z kapustą i rybą, Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami oraz Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Składniki

  • 250 g mrożonych podgrzybków

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • pół jabłka

  • 2 łyżki oliwy

  • ćwierć szklanki wody

  • 100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek albo rodzynek)

  • 2 łyżki oliwy

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • pół łyżeczki kminku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podgrzybki rozmrozić i pokroić na małe kawałki.

  • Kapustę wyłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach.

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę

  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

  • Na dużej patelni podgrzać oliwę i zeszklić cebulkę.

  • Dodać kapustę i przyprawy.

  • Smażyć. Po chwili dodać grzyby i jabłko.

  • Dolać wody, zagotować.

  • Na koniec dodać rodzynki, żurawinę albo śliwki.

  • Gotować, aż nadmiar wody odparuje. Tak przygotowana kapusta może służyć jako nadzienie do pierogów lub pasztecików!

Ocena: 3,2