Tuńczyk z sosem miętowym

2021-03-29
Tuńczyk z sosem miętowym
Autor: Shutterstock Grillowany tuńczyk z sosem miętowym to eleganckie danie
łatwy
30 min
4

Sposób podania jak z azjatyckiej kuchni, ale nie wymaga kupowania produktów w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Jak łatwo zrobić tuńczyka z sosem miętowym? Oto prosty przepis na danie doskonałe.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z tuńczyka (po ok. 12 dag)
  • na sos ze świeżej mięty:
  • po filiżance posiekanej natki i świeżej bazylii
  • 2 pęczki świeżej mięty (najlepiej pieprzowej)
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
  • 2-3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • szczypta papryki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody
  • łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • czarny pieprz świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety ostrożnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  • Połóż filety na grillu lub w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury.
  • Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony, aż tuńczyk zacznie zmieniać kolor z różowego na biały.
  • Przygotuj sos miętowy – zmiksuj wszystkie składniki sosu oprócz soli i pieprzu, nimi doprawisz sos dopiero po zmiksowaniu.
  • Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  • Bezpośrednio przed podaniem polej każdą porcję ryby 2 łyżkami stołowymi sosu miętowego.