Japońska zupa MISO: jak zrobić domową zupę wegetariańską
Tuńczyk z sosem miętowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Grillowany tuńczyk z sosem miętowym to eleganckie danie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sposób podania jak z azjatyckiej kuchni, ale nie wymaga kupowania produktów w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Jak łatwo zrobić tuńczyka z sosem miętowym? Oto prosty przepis na danie doskonałe.
Składniki
4 filety z tuńczyka (po ok. 12 dag)
na sos ze świeżej mięty:
po filiżance posiekanej natki i świeżej bazylii
2 pęczki świeżej mięty (najlepiej pieprzowej)
½ szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)
2-3 łyżki stołowe soku z cytryny
szczypta papryki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki wody
łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
sól morska
czarny pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie krok po kroku:
Filety ostrożnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
Połóż filety na grillu lub w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury.
Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony, aż tuńczyk zacznie zmieniać kolor z różowego na biały.
Przygotuj sos miętowy – zmiksuj wszystkie składniki sosu oprócz soli i pieprzu, nimi doprawisz sos dopiero po zmiksowaniu.
Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Bezpośrednio przed podaniem polej każdą porcję ryby 2 łyżkami stołowymi sosu miętowego.