Tuńczyk z sosem miętowym

Tuńczyk z sosem miętowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowany tuńczyk z sosem miętowym to eleganckie danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sposób podania jak z azjatyckiej kuchni, ale nie wymaga kupowania produktów w specjalistycznych sklepach z orientalną żywnością. Jak łatwo zrobić tuńczyka z sosem miętowym? Oto prosty przepis na danie doskonałe.

Składniki

  • 4 filety z tuńczyka (po ok. 12 dag)

  • na sos ze świeżej mięty:

  • po filiżance posiekanej natki i świeżej bazylii

  • 2 pęczki świeżej mięty (najlepiej pieprzowej)

  • ½ szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki rosołowej)

  • 2-3 łyżki stołowe soku z cytryny

  • szczypta papryki

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • ¼ szklanki wody

  • łyżka musztardy

  • 2 ząbki czosnku

  • sól morska

  • czarny pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety ostrożnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.

  • Połóż filety na grillu lub w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury.

  • Grilluj po 2-4 minuty z każdej strony, aż tuńczyk zacznie zmieniać kolor z różowego na biały.

  • Przygotuj sos miętowy – zmiksuj wszystkie składniki sosu oprócz soli i pieprzu, nimi doprawisz sos dopiero po zmiksowaniu.

  • Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

  • Bezpośrednio przed podaniem polej każdą porcję ryby 2 łyżkami stołowymi sosu miętowego.

Ocena: 5