Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami: dla zdrowia, dla rodziny

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami: dla zdrowia, dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny pstrąg tęczowy pieczony w folii z pesto i pomidorkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami to zdrowa porcja sycącej ryby. Pstrąg tęczowy należy do ryb łososiowatych. Jest wszechstronną rybą, którą można piec, gotować i smaży. Pieczony zachowuje jędrność i doskonały smak. Pieczenie ma tę zaletę, że przygotowanie obiadu nie jest pracochłonne i nie wydziela żadnych przykrych zapachów. 

Składniki

  • 4 filety z łososia, każdy po 150 g, razem około 600-800 g

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego (do natłuszczenia folii)

  • 8 łyżeczek pesto bazyliowego (można tutaj użyć pesto ze słoika, chociaż domowe pesto jest jeszcze lepsze)

  • 150 g drobnych pomidorków, przekrojonych na pół, lub 2-3 pomidory pokrojone na plastry

  • 4 arkusze folii aluminiowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. 

  • Umieść blachę do pieczenia w piekarniku, aby podgrzać ją podczas przygotowywania pstrąga.

  • Przygotuj 4 kawałki folii, wystarczająco duże, aby owinąć pstrąga z dodatkami.

  • Każdy kawałek folii skrop oliwą i połóż rybę na tłuszczu, skórą do dołu.

  • Na powierzchni ryby połóż 2 łyżeczki bazyliowego pesto i rozsmaruj. 

  • Na wierzchu ułóż połówki pomidorków przecięciem do góry, tak aby przykryły rybę. Można również wykorzystać plastry większych pomidorów. 

  • Zawiń rybę w folię, podnosząc jej brzegi do góry i składając razem kilka razy. 

  • Połóż połóż pakieciki z rybą na rozgrzanej blasze do pieczenia i piecz 15 minut.

  • Wyjmij z piekarnika po 15 minutach i pozostaw na 2-3 minuty.

  • Następnie ostrożnie otwórz i podawaj natychmiast, póki pstrąg i pomidory są jeszcze gorące.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5