Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Autor Zdjęcia: Archiwum

Zamiast tradycyjnego nadzienia z mięsem wypróbuj gołąbki z tuńczykiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to interesująca alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania. Aromatyczne gołąbki z tuńczykiem ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną wspaniałą mieszanką suszonych pomidorów i ryby. Farsz jest wilgotny, lekki, a jego połączenie z liśćmi kapusty włoskiej okazuje się strzałem w dziesiątkę.Wypróbuj nasz przepis na śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.

Składniki

  • 1 słoik białego tuńczyka w oliwie ok. 400 g lub 2 małe puszki po 160 g

  • 6 liści kapusty włoskiej

  • 180 g ryżu

  • 6 suszonych pomidorów Ponti

  • 200 ml sosu beszamelowego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg.

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był al dente i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem.

  • Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki.

  • Gołąbki z tuńczykiem ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe!

ZOBACZ WIDEO z innym pomysłem na danie z tuńczyka:

Ocena: 0