Sandacz zapiekany z cebulą: łatwy przepis na sandacza prosto z Mazur

Sandacz zapiekany z cebulą: łatwy przepis na sandacza prosto z Mazur

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sandacz wyśmienicie smakuje przygotowany  na sposób mazurski - pieczony z dużą ilością cebuli.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Sandacz to szlachetna ryba o wyśmienitym mięsie. Warto je przygotować w prosty sposób - na przykład po mazursku. Wypróbujcie nasz przepis na sandacza zapiekanego z cebulą!

 

Składniki

  • 1,5 kg sandacza

  • łyżka soku z cytryny

  • 1 kg cebuli

  • sól, pieprz

  • 125 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sprawioną rybę myjemy, osuszamy, kroimy na porcje, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Obraną cebulę kroimy w plastry, mieszamy z solą i pieprzem.

  • Dno brytfanny, kociołka lub naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno warstwami cebuli i ryby, na ostatniej warstwie, którą powinna być ryba, kładziemy wiórki masła.

  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170-180ºC) lub dusimy w kociołku nad ogniskiem - 30-45 minut.

Ocena: 2,5