Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Sandacz zapiekany z cebulą: łatwy przepis na sandacza prosto z Mazur

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sandacz wyśmienicie smakuje przygotowany na sposób mazurski - pieczony z dużą ilością cebuli.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Sandacz to szlachetna ryba o wyśmienitym mięsie. Warto je przygotować w prosty sposób - na przykład po mazursku. Wypróbujcie nasz przepis na sandacza zapiekanego z cebulą!
Składniki
1,5 kg sandacza
łyżka soku z cytryny
1 kg cebuli
sól, pieprz
125 g masła
Przygotowanie krok po kroku:
Sprawioną rybę myjemy, osuszamy, kroimy na porcje, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obraną cebulę kroimy w plastry, mieszamy z solą i pieprzem.
Dno brytfanny, kociołka lub naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno warstwami cebuli i ryby, na ostatniej warstwie, którą powinna być ryba, kładziemy wiórki masła.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170-180ºC) lub dusimy w kociołku nad ogniskiem - 30-45 minut.