Sandacz w jarzynach - zamiast karpia na wigilię

Sandacz w jarzynach - zamiast karpia na wigilię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sandacz w jarzynach jest pyszny i doskonale pasuje na uroczystą kolację. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Sandacz w jarzynach to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Sandacz smażony, z dodatkiem warzyw i sosu to przepis na smaczną wigilijną rybę.

Składniki

  • Na wywar rybny:

  • pęczek lub tacka włoszczyzny

  • cebula

  • skrawki ryby

  • pół łyżeczki przyprawy korzennej

  • sól

  • Do smażenia:

  • 1 kg sandacza

  • 2 marchewki

  • seler

  • kalarepa

  • średnia cebula

  • łyżka masła

  • 2 łyżki tartej bułki

  • sól

  • łyżeczka cukru

  • kalafior

  • Sos:

  • łyżka masła

  • łyżeczka mąki

  • szklanka śmietany (gęstej)

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W niedużej ilości wody ugotuj włoszczyznę, cebulę, skrawki ryby, przyprawy korzenne. Dopraw solą.

  • Sandacza oczyść, pokrój w dzwonka, natrzyj solą. Odstaw w chłodne miejsce, na około godzinę.

  • Marchew, kalarepę, seler obierz, zetrzyj grubo na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

  • Wszystkie warzywa podduś na maśle. Dodaj trochę wywaru z ryby. Gdy warzywa będą miękkie, dorzuć bułkę tartą, trochę soli oraz cukier. Duś kilka minut na małym ogniu.

  • Kalafior zagotuj w lekko osolonej wodzie. Podziel na różyczki.

  • Sandacza oprósz mąką. Masło rozpuść na patelni. Rybę usmaż z dwóch stron na złoty kolor. Przełóż na ciepły półmisek lub talerz.

  • Z łyżeczki mąki i łyżki masła zrób zasmażkę. Dodaj do niej wywar rybny i śmietanę. Dobrze wymieszaj. Dorzuć dwa żółtka. Połącz na gładką masę.

  • Sandacza przybierz uduszonymi warzywami i  ugotowanym kalafiorem. Polej sosem. Posyp natką pietruszki.

Ocena: 0