Sandacz w jarzynach - zamiast karpia na wigilię

2021-03-29
Sandacz w jarzynach - zamiast karpia na Wigilię
Autor: Shutterstock Sandacz w jarzynach jest pyszny i doskonale pasuje na uroczystą kolację. 
łatwy
45 min
4

Sandacz w jarzynach to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Sandacz smażony, z dodatkiem warzyw i sosu to przepis na smaczną wigilijną rybę.

SKŁADNIKI

  • Na wywar rybny:
  • pęczek lub tacka włoszczyzny
  • cebula
  • skrawki ryby
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • sól
  • Do smażenia:
  • 1 kg sandacza
  • 2 marchewki
  • seler
  • kalarepa
  • średnia cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • kalafior
  • Sos:
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • szklanka śmietany (gęstej)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W niedużej ilości wody ugotuj włoszczyznę, cebulę, skrawki ryby, przyprawy korzenne. Dopraw solą.
  • Sandacza oczyść, pokrój w dzwonka, natrzyj solą. Odstaw w chłodne miejsce, na około godzinę.
  • Marchew, kalarepę, seler obierz, zetrzyj grubo na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Wszystkie warzywa podduś na maśle. Dodaj trochę wywaru z ryby. Gdy warzywa będą miękkie, dorzuć bułkę tartą, trochę soli oraz cukier. Duś kilka minut na małym ogniu.
  • Kalafior zagotuj w lekko osolonej wodzie. Podziel na różyczki.
  • Sandacza oprósz mąką. Masło rozpuść na patelni. Rybę usmaż z dwóch stron na złoty kolor. Przełóż na ciepły półmisek lub talerz.
  • Z łyżeczki mąki i łyżki masła zrób zasmażkę. Dodaj do niej wywar rybny i śmietanę. Dobrze wymieszaj. Dorzuć dwa żółtka. Połącz na gładką masę.
  • Sandacza przybierz uduszonymi warzywami i  ugotowanym kalafiorem. Polej sosem. Posyp natką pietruszki.