Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

shutterstock_131307998.jpg
Autor: Shutterstock Soczyste mielone z chudej ryby i słoniny
łatwy
45 min
4

Mielone z chudej ryby oraz  słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z chudej ryby, świeżego lub mrożonego (nie ma potrzeby rozmrażać, jedynie usuń glazurę)
  • 100 g słoniny
  • 1 jajko
  • 100 g czerstwej bułki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec lub olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem ze słoniną z cebulą.
  • Do zmielonej ryby dodaj pokruszony miękisz czerstwej bułki i wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
  • Dodaj rozmącone jajko, sól i pieprz, ponownie wymieszaj, dobrze ubijając masę.
  • Zwilż dłonie woda i uformuj z masy małe placki o wadze około 70 g każdy.
  • Kotlety panieruj w tartej bułce. 
  • Kotlety smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z jednej strony, przewróć, przykryj pokrywką i smaż jeszcze 3-5 minut.
  • Gorące kotlety podawaj z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną oraz zdrową porcją warzyw.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej