Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami to zdrowsza wersja tradycyjnie smażonej ryby. To danie ma tę zaletę, że nie trzeba stać przy patelni. I do tego dostarcza w jednym posiłku czyste białko oraz porcję warzyw.
Polecamy także: Ryba pieczona z tymiankiem, koprem, cytryną i porem oraz Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- 4 dzwonka łososia lub innej tłustej ryby morskiej ok. 600 g
- 1 cukinia
- 2 średnie mięsiste pomidory
- 1 cebula
- kilka listków bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- oliwa
- sok z limony lub cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę (ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki). Cebulę pokroić w piórka.
- Warzywa wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju, dodać posiekaną w paseczki bazylię oraz listki oregano. Podzielić na 4 równe części.
- Przygotować cztery arkusiki folii aluminiowej o bokach równych szerokości rolki.
- Na środku folii ułożyć 1 część warzyw, na górze ułożyć dzwonko ryby. Skropić sokiem z limony lub cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Zawinąć w folię, unosząc brzegi do góry i zwijając je razem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami.