Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami to zdrowsza wersja tradycyjnie smażonej ryby. To danie ma tę zaletę, że nie trzeba stać przy patelni. I do tego dostarcza w jednym posiłku czyste białko oraz porcję warzyw.
Polecamy także: Ryba pieczona z tymiankiem, koprem, cytryną i porem oraz Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- 4 dzwonka łososia lub innej tłustej ryby morskiej ok. 600 g
 - 1 cukinia
 - 2 średnie mięsiste pomidory
 - 1 cebula
 - kilka listków bazylii
 - kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
 - oliwa
 - sok z limony lub cytryny
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
 - Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę (ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki). Cebulę pokroić w piórka.
 - Warzywa wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju, dodać posiekaną w paseczki bazylię oraz listki oregano. Podzielić na 4 równe części.
 - Przygotować cztery arkusiki folii aluminiowej o bokach równych szerokości rolki.
 - Na środku folii ułożyć 1 część warzyw, na górze ułożyć dzwonko ryby. Skropić sokiem z limony lub cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Zawinąć w folię, unosząc brzegi do góry i zwijając je razem.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut.
 - Podawać z gotowanymi ziemniakami.