Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona ryba zachowuje najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle delikatna w smaku, przekonuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zapiekanki rybne według siostry Anastazji to idealne szybkie dania, nie tylko na postny piątek. Sięgnij po sprawdzone przepisy zakonnicy.

Zobacz też:

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

Składniki

  • 50 dag filetów z ryby

  • 2 średnie cebule

  • 15 dag marchewki

  • 15 dag pietruszki (korzenia)

  • 5 dag selera (korzenia)

  • 5 dag sera żółtego twardego

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • papryka ostra w proszku

  • przyprawa do ryb

  • 3-4 łyżki oliwy

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  • Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę.

  • Całość dusić do miękkości jarzyn.

  • Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.

  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny.

  • Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 170ºC przez ok. 10-15 min.

  • Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera.

  • Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Ocena: 4