Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Pstrąg z migdałami to klasyczny sposób przyrządzania tej pysznej ryby. Niesłychanie prosty, ale dzieki dodatkowi migdałów - wykwintny. Tak przygotowany pstrąg zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi
- szklanka mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 5 dag migdałów
- sól i pieprz do smaku
- cytryna i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypatroszone i umyte ryby posolić wewnątrz i na zewnątrz, a następnie na 20-30 minut zanurzyć w mleku.
- Osączyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez 5-7 minut - z każdej strony. Zdjąć na ogrzany półmisek.
- Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na jasnobrązowy kolor obrane i posiekane migdały. Maślano-migdałowym sosem polać ryby na półmisku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryn.
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        