Krokiety ziemniaczano-śledziowe - proste i pyszne danie na postne dni

Krokiety ziemniaczano-śledziowe - proste i pyszne danie na postne dni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krokiety ziemniaczano-serowe doskonale smakują z dodatkiem warzyw  i majonezowego sosu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krokiety ziemniaczano-śledziowe to niesłychanie proste i łatwe do przygotowania danie, które polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci. Dodatek wędzonego śledzia dodaje krokietom charakteru.

Składniki

  • 2 wędzone śledzie

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków

  • 2 jaja

  • 1 pęczek szczypiorku

  • bułka tarta

  • olej i masło do smażenia

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie obrać ze skóry i  ości.

  • Ziemniaki zmielić lub zblendować  z mięsem ze śledzi, dodać jaja, posiekany szczypiorek.

  • Formować podłużne wałeczki i obtoczyć w bułce tartej.

  • Smażyć na oleju zmieszanym z masłem.

  • Podawać z sosem tatarskim lub innym sosem na bazie majonezu.

Ocena: 5