Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach

Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszny karp pieczony z pomarańczami i marchewką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Karp pieczony w dzwonkach jest soczysty i pyszny. Ten bombowy przepis na rybę pieczoną z warzywami idealnie pasuje na święta w mniejszym gronie. Podstawą jest oczywiście karp, którego można kupić podzielonego już na dzwonka. Pieczony karp z pomarańczami i marchewką jest łatwy do przygotowania i smakuje doskonale! Polecam!

Składniki

  • 2 duże dzwonka karpia lub 4 mniejsze

  • 1 większa marchewka lub 2 średnie marchewki

  • 1 pomarańcza

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju

  • 1 łyżka tartej bułki 

  • 1 łyżka startego parmezanu

  • 1 łyżka płatków migdałów

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu różowego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dzwonka karpia posolić i oprószyć mielonym pieprzem czarnym. Odstawić. 

  • Marchew pokroić na talarki. Pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plastry. 

  • Marchew i pomarańcze wymieszać ze stopionym masłem klarowanym lub olejem, przyprawić cukrem, posolić i popieprzyć do smaku. 

  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć plasterki marchwi, na nich plastry pomarańczy, posypać płatkami migdałów i ziarnami różowego pieprzu. 

  • Dzwonka karpia obtoczyć w mieszaninie tartej bułki i parmezanu. Ułożyć na pomarańczach.

  • Naczynie z karpiem wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut. 

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).