Gulasz rybny z groszkiem - świetny sposób na rybę!

Gulasz rybny z groszkiem - świetny sposób na rybę!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz rybny z groszkiem - doskonały pomysł dla tych, którzy nie przepadają za klasyczną rybą smażoną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz rybny z groszkiem to sposób na rybę dla tych, którzy nie lubią ryb smażonych. Co prawda rybę do tej potrawy także obsmażamy, ale w połączeniu z sosem jej smak staje się delikatniejszy i mniej rybny. Po prostu pycha!

Składniki

  • 75 dag  filetów z ryb morskich

  • 5 dag mąki

  • 10 dag cebuli

  • 5 dag koncentratu pomidorowego

  • 15 dag zielonego groszku

  • łyżeczka słodkiej pparyki

  • 2 szklanki bulionu  warzywnego

  • 2 łyżki oleju

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w połowie mąki.

  • Smażymy na oleju i pozostawiamy w cieple.

  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, oprószamy mąką i dodajemy koncentrat.

  • Wlewamy bulin, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.

  • Wkładamy rybę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.  Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0