Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny

Aromatyczny karp po węgiersku  - cudownie pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp po węgiersku - niebanalny sposób na tę rybę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 6 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To  prosty sposób na przyrządzenie tej  ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!

 

Składniki

  • 1 kg karpia (bez głowy, wypatroszonego)

  • 10 dag smalcu

  • 2 cebule

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 3 pomidory

  • 2 zielone papryki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sprawionego karpia kroimy w dzwonka, które nacieramy solą u odkładamy do lodówki.

  • Posiekaną cebulę rumienimy na smalcu, oprószamy papryką i pieprzem, dodajemy  sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojoną paprykę. Dusimy 30  minut, podlewając w razie potrzeby  małą ilością wody.

  • Kawałki ryby układamy w naczyniu do zapiekania, i polewamy przygotowanym sosem.

  • Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości.

Pomysły na ryby! Sprawdź >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0