Żeberka z grilla z warzywami: szybki i oryginalny przepis

2021-03-29
zeberka-z-grilla-z-warzywami-szybki-i-oryginalny-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Grillowane żeberka doskonale smakują
średni
60 min
4

Grillowane żeberka w omaście miodowo-musztardowej są już wystarczająco pyszne. A gdy dodasz do nich grillowaną cukinię z pomidorami - palce lizać! Podajemy przepis na szybkie i dobre danie z grilla.

SKŁADNIKI

  • 4 obgotowane wcześniej żeberka wieprzowe
  • 2 łyżki musztardy, np. dijon
  • 3 łyżki miodu naturalnego, płynnego
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 większe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Musztardę połącz z miodem naturalnym. Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem. Ułóż na ruszcie grilla. Grilluj około dwadzieścia minut. Od czasu do czasu odwracaj. Smaruj pastą z miodu i musztardy.
  • Cukinie podziel wzdłuż na połówki. Nie odcinaj "ogonków". Trzymając za nie, natnij każdą cukinię wzdłuż, na trzy części. Przełóż na folię aluminiową.
  • Pomidory pokrój w plastry. Włóż między paski cukinii, by powstał wachlarz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę.
  • Czosnek wymieszaj z oliwą i skórką cytrynową. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj pastą pióropusze cukinii.
  • Grilluj około 10 minut. Serwuj z grillowanymi żeberkami.