Żeberka wieprzowe w miodzie i białym winie - przepis na danie z grilla

2021-03-29
Żeberka w winnej marynacie
Autor: Shutterstock Smak żeberek w winnej marynacie znakomicie podkreśli lampka białego wina.
łatwy
45 min
4

Coraz ładniejsza pogoda skłania nas do wyjęcia z garaży lub piwnic zestawów do grillowania i rozpoczęcia ucztowania! Zapomnij na chwilę o diecie na rzecz pysznych żeberek w doskonałej winnej marynacie!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg świeżych żeberek wieprzowych
  • sól
  • olej
  •  
  • Marynata:
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sok z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pieprz
  • twoje ulubione zioła (wedle uznania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wytrzyj żeberka wilgotną, skropioną octem ściereczką, podziel je na sześć porcji, posyp niedużą ilością soli, przykryj folią aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
  • W międzyczasie połącz w odpowiednio dużym (muszą się w nim zmieścić też żeberka) naczyniu miód, skórkę i sok cytryny, wino, musztardę, sól i pieprz. Jeśli zdecydowałeś się na dodatkowe zioła, dodaj je również teraz.
  • Wyjmij żeberka z lodówki, wytrzyj je papierowym ręcznikiem. Włóż żeberka do naczynia, przykryj je folią i wstaw do lodówki na 15-20 godzin.
  • W czasie marynowania postaraj się kilkakrotnie przewrócić mięso na drugą stronę.
  • Powierzchnię grilla posmaruj olejem i ułóż na niej odsączone z marynaty kawałki żeberek. Piecz 15-20 minut, obracaj często, aż mięso będzie rumiane.
  • Żeberka należy podawać bezpośrednio po zdjęciu z grilla w towarzystwie rumianego pieczywa tostowego posmarowanego masłem czosnkowym i sezonową surówką.