Żeberka wieprzowe w miodzie i białym winie - przepis na danie z grilla

Żeberka wieprzowe w miodzie i białym winie - przepis na danie z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smak żeberek w winnej marynacie znakomicie podkreśli lampka białego wina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Coraz ładniejsza pogoda skłania nas do wyjęcia z garaży lub piwnic zestawów do grillowania i rozpoczęcia ucztowania! Zapomnij na chwilę o diecie na rzecz pysznych żeberek w doskonałej winnej marynacie!

Składniki

  • 1,5 kg świeżych żeberek wieprzowych

  • sól

  • olej

  •  

  • Marynata:

  • szklanka białego wytrawnego wina

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • sok z cytryny

  • otarta skórka z cytryny

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • pieprz

  • twoje ulubione zioła (wedle uznania)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wytrzyj żeberka wilgotną, skropioną octem ściereczką, podziel je na sześć porcji, posyp niedużą ilością soli, przykryj folią aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

  • W międzyczasie połącz w odpowiednio dużym (muszą się w nim zmieścić też żeberka) naczyniu miód, skórkę i sok cytryny, wino, musztardę, sól i pieprz. Jeśli zdecydowałeś się na dodatkowe zioła, dodaj je również teraz.

  • Wyjmij żeberka z lodówki, wytrzyj je papierowym ręcznikiem. Włóż żeberka do naczynia, przykryj je folią i wstaw do lodówki na 15-20 godzin.

  • W czasie marynowania postaraj się kilkakrotnie przewrócić mięso na drugą stronę.

  • Powierzchnię grilla posmaruj olejem i ułóż na niej odsączone z marynaty kawałki żeberek. Piecz 15-20 minut, obracaj często, aż mięso będzie rumiane.

  • Żeberka należy podawać bezpośrednio po zdjęciu z grilla w towarzystwie rumianego pieczywa tostowego posmarowanego masłem czosnkowym i sezonową surówką.

Ocena: 4,5