Wołowina duszona w winie: pomysł na odświetną pieczeń
2021-03-29
średni
60 min
4
Wołowina duszona w winie to pomysł na świetną pieczeń wołową, doskonałą na przykład na świąteczny obiad. Wołowe mięso zyskuje na dodatku wina - co już dawno odkryli Francuzi.
SKŁADNIKI
- 800 g wołowiny
- cebula
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki, półwytwanego czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła, oleju, oliwy do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do kamiennego garnka. Dodać wino, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu.
- Wołowinę umyć, osuszyć, włożyć do marynaty na około 4 godziny. Po upływie tego czasu mięso wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką.
- Masło lub olej rozgrzać w rondlu. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać marynatę wraz ze wszystkimi warzywami. Posolić do smaku.
- Dusić pod przykryciem przez 40 minut, często obracając mięso. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać kilka łyżek wody.
- Miękkie mięso wyjąć, osączyć. Z sosu wyjąć listek laurowy, sos odparować.
- Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Polać sosem z jarzynami, podawać z podsmażonymi ziemniakami, sałatką lub surówką z sezonowych warzyw.