Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szisz kebab to doskonałe danie na przyjęcie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i jedzenia. Szisz kebab według naszego przepisu jest też łatwy do przygotowania.
Składniki
1/2 kg baraniny lub jagnięciny
2 sztuki cebuli
3/4 szklanki majonezu
1 średnia sztuka papryki najlepiej zielona
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawa do kebabu
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso, paprykę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, garam masalę zmiel dwa razy w maszynce do mięsa, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Przyprawy wymieszaj 2 łyżkami majonezu i z baraniną, dopraw sokiem z cytryny i przygotuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.
Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną i piecz do miękkości. Szisz kebab będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od bagnecików.
Szisz kebab podawaj na ciepło, na przykład na liściu sałaty z dodatkiem sosu czosnkowego przygotowanego z reszty majonezu.