Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku

Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szisz kebab to doskonałe danie na przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i  jedzenia. Szisz kebab według naszego przepisu  jest  też łatwy do przygotowania.

Składniki

  • 1/2 kg baraniny lub jagnięciny

  • 2 sztuki cebuli 

  • 3/4 szklanki majonezu

  • 1 średnia sztuka papryki najlepiej zielona

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżeczka garam masala

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • przyprawa do kebabu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso, paprykę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, garam masalę zmiel dwa razy w maszynce do mięsa, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

  • Przyprawy wymieszaj 2 łyżkami majonezu i z baraniną, dopraw sokiem z cytryny i przygotuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.

  • Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną i piecz do miękkości. Szisz kebab będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od bagnecików.

  • Szisz kebab podawaj na ciepło, na przykład na liściu sałaty z dodatkiem sosu czosnkowego przygotowanego z reszty  majonezu.

Ocena: 5