Schab pieczony z powidłami: oryginalny przepis

2021-03-29
materiały prasowe Bracia Urbanek
Schab pieczony z powidłami
Autor: materiały prasowe Bracia Urbanek Schab często nadziewa się śliwkami suszonymi, ale lepsze jeszcze są wilgotne i aromatyczne powidła śliwkowe
łatwy
60 min
4

Przepis na pieczony schab z powidłami zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy dań obiadowych. Schab pieczony ze śliwkowym dżemem to klasyka kuchni polskiej. Po ostudzeniu to także bardzo smaczna wędlina do kanapek. Wypróbujcie przepis na schab z powidłami i cieszcie się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • kawałek schabu
  • 1 słoiczek powideł, np. firmy Bracia Urbanek
  • 2-3  łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • małe opakowania majeranku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wytrawnego, białego wina
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem i w środku wycinamy nożem kółko o średnicy 2-3 cm.

    Kółko to wypełniamy szczelnie powidłami śliwkowymi.

    Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy, a następnie mieszamy z pieprzem, majerankiem oraz oliwą z oliwek.

    Mieszanką nacieramy schab i wstawiamy na 48 h do lodówki.

    Po tym czasie mięso solimy, obtaczamy w majeranku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony.

    Następnie wkładamy je do żaroodpornego, szczelnie zamkniętego naczynia, do którego wlewamy także wino oraz sok jabłkowy i wkładamy masło.

    Całość pieczemy w 180 stopniach, w zależności od wagi mięsa (1 kg schabu – 1 h).  W trakcie pieczenia mięso polewamy co 20 min sosem.

materiały prasowe Bracia Urbanek