Schab pieczony z powidłami: oryginalny przepis [WIDEO]

Schab pieczony z powidłami: oryginalny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Bracia Urbanek

Schab często nadziewa się śliwkami suszonymi, ale lepsze jeszcze są wilgotne i aromatyczne powidła śliwkowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na pieczony schab z powidłami zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy dań obiadowych. Schab pieczony ze śliwkowym dżemem to klasyka kuchni polskiej. Po ostudzeniu to także bardzo smaczna wędlina do kanapek. Wypróbujcie przepis na schab z powidłami i cieszcie się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi. 

Składniki

  • kawałek schabu

  • 1 słoiczek powideł, np. firmy Bracia Urbanek

  • 2-3  łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • małe opakowania majeranku

  • ½ szklanki oliwy z oliwek

  • ½ szklanki wytrawnego, białego wina

  • ½ szklanki soku jabłkowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem i w środku wycinamy nożem kółko o średnicy 2-3 cm.

  • Kółko to wypełniamy szczelnie powidłami śliwkowymi.

  • Czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno kroimy, a następnie mieszamy z pieprzem, majerankiem oraz oliwą z oliwek.

  • Mieszanką nacieramy schab i wstawiamy na 48 h do lodówki.

  • Po tym czasie mięso solimy, obtaczamy w majeranku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez ok. 5-6 minut z każdej strony.

  • Następnie wkładamy je do żaroodpornego, szczelnie zamkniętego naczynia, do którego wlewamy także wino oraz sok jabłkowy i wkładamy masło.

  • Całość pieczemy w 180 stopniach, w zależności od wagi mięsa (1 kg schabu – 1 h).  W trakcie pieczenia mięso polewamy co 20 min sosem.

Ocena: 0