Schab pieczony w mleku

Schab pieczony w mleku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab upieczony w mleku jest delikatny i soczysty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab pieczony w mleku jest niezwykle delikatny i soczysty. Podany z ziemniakami i surówką stanowi znakomite danie obiadowe. Mięso, które zostanie z obiadu, można wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek. To znakomita alternatywa dla kupnych wędlin.

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego

  • główka czosnku

  • 1 l mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyty schab natrzeć solą i pozostawić na godzinę.

  • Mięso ułożyć w wąskiej brytfannie, obłożyć ząbkami czosnku i zalać wrzącym mlekiem do połowy wysokości mięsa.

  • Piec ok. 1 godziny w  średnio nagrzanym piekarniku, często polewając mlekiem.

  • Jeśli część mleka wyparuje, dolać gorącego.

Ocena: 3,0